KTM in het kort

De KTM iedereen kent het fantastische motormerk wel, maar hoe komt de KTM aan zijn naam en waarom wordt deze machine altijd gezien als cross of terreinmotor. Tegenwoordig heb je allerlei verschillende KTM’s zoals de Adventure en de Superduke, maar in de crossmotoren heeft KTM het ook altijd goed gedaan. De felle oranje kleuren vallen al gauw op bij iedere motorliefhebber. Deze motorfiets wordt gezien als de motorfiets voor onverharde wegen en is heel erg wendbaar in gebruik. Hoe is deze motorfiets eigenlijk ontstaan?

KTM is een Oostenrijks motorfiets, fiets en automerk. Het is in 1934 door Hans Trunkenpolz in Mattighofen opgericht als "Kraftfahrzeuge Trunkenpolz Mattighofen" Sinds 1954 produceert KTM motorfietsen en sinds 1964 ook fietsen, mountainbikes en racefietsen. Het bedrijf is voornamelijk bekend van zijn terreinmotoren, hoewel tegenwoordig ook veel wegmotoren worden geproduceerd.

Tot 1988 heeft KTM ook bromfietsen en snorfietsen gemaakt. Na een faillissement kwam KTM in 1991 in handen van verschillende banken, die het bedrijf hebben opgesplitst in:

·         KTM Sportmotorcycles GmbH (nu KTM-Sportmotorcycle AG), gespecialiseerd in terreinmotoren;

·         KTM Fahrrad GmbH, voor fietsen;

·         KTM Kühler GmbH, producent van koelsystemen voor auto's en motoren sinds 1984;

·         KTM Werkzeugbau GmbH, later opgegaan in KTM Sportmotorcycles;

·         In 1999 ging het gerucht dat KTM Moto Guzzi wilde overnemen, maar dat gebeurde uiteindelijk niet;

·         In 2013 heeft de KTM groep de motorenfabriek Husqvarna van BMW overgenomen.

Tegenwoordig zit er in iedere KTM erg veel technologie ingebouwd eigenlijk alles wat je in een auto kan verwachten zit op een KTM. De comfort gemixt met het ruige terrein rijden maakt de ideale motorfietsen voor iedere gebruiker. Zowel toer rijders als crossers kunnen helemaal wegdromen in hun KTM en zeg nou zelf die kleur herken je uit duizenden.

Lees verder

The models of KTM